Ασφαλιστικές τιμές.

Τη Δευτέρα 12/2/24, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτή τη φορά είναι η αλλαγή της ασφαλιστική τιμής προς τα κάτω σε πολλά φάρμακα. Το άμεσο αποτέλεσμα ήδη το βιώνουμε όλοι οι ασφαλισμένοι. Ακόμη και με διατήρηση της ίδιας τιμής φαρμάκου έχουμε ως και 80%  αύξηση στη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε πάνω από 1700 σκευάσματα. Το είχαν υποσχεθεί, δεν είναι δίκαιο και το έκαναν πράξη!

Το γεγονός ότι βγήκε ο Υπ.Υγείας στις 16/2, μετά τη γενική κατακραυγή και υποσχέθηκε ότι η επιβάρυνση του ασφαλισμένου δεν θα υπερβαίνει ανά σκεύασμα τα 3 ευρώ, είναι παρηγοριά στον άρρωστο, ο οποίος μέχρι τις 11 του μήνα δεν πλήρωνε!

Η επίθεση στη Δημόσια Υγεία καθημερινά κλιμακώνεται και επιτίθεται με αγριότητα στα ήδη πενιχρά πλέον εισοδήματα μεσούσης της συνεχιζόμενης ακρίβειας.- Μεγάλη αύξηση στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα- Επί πληρωμή απογευματινά ιατρεία – Ιδιώτες παντού στο χώρο της υγείας να λυμαίνονται τις εγκαταστάσεις των δημόσιων υποδομών  υγείας – που πληρώθηκαν από το υστέρημα του ελληνικού λαου – για προσωπικό όφελος. Μηδενικές προσλήψεις στο χώρο της υγείας με αποτέλεσμα τη μη ορθή και επαρκή λειτουργία του δημόσιου νοσοκομείου με ακόμη και κλίνες της ΜΕΘ κλειστές.

Οι πολίτες απροστάτευτοι μπροστά στην τακτική φτωχοποίησης αυτής της κυβέρνησης, βλέπουν καθημερινά να δυσκολεύει η ζωή τους βάζοντας ολοένα και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν πρόσβαση στην Υγεία, στα φάρμακα και στην περίθαλψη. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να πάρει πίσω τις 10άδες εκατομμύρια που χορηγεί για την «ανάπτυξη» της κρατικοδίαιτης «επιχειρηματικότητας» τύπου Aegean.  Την ίδια στιγμή που δεν θέλει να βάλει φρένο στα υπέρογκα κέρδη των αλυσίδων που θησαυρίζουν με την ασυδοσία τους και την απουσία ελέγχων. Γιατί στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, η κυβέρνηση του κεφαλαίου  διαλαλεί πως «ξύνει τον πάτο του βαρελιού» λόγω μικρών δημοσιονομικών περιθωρίων ενώ για τις αλυσίδες, τις φαρμακοβιομηχανίες και το μεγάλο κεφάλαιο  «βουτά με το κεφάλι» μέσα στην τεράστια πισίνα των «επενδύσεων» για να ταΐσει την ασυδοσία τους, μοιράζοντας απλόχερα 10άδες εκατομμύρια.

Οι ίδιες αυτές πολιτικές εφαρμόζονται εδώ και χρόνια στο χώρο του φαρμακείου. Άμεσο αποτέλεσμα η υποβάθμιση και απορρύθμιση του κλάδου με την καθημερινότητα του φαρμακοποιού να είναι ο συνεχώς μειούμενος τζίρος, ο αγώνας ανεύρεσης ελλειπτικών φαρμάκων τα οποία καθημερινά πολλαπλασιάζονται,  οι καθυστερημένες αποπληρωμές, το rebate και άλλα που ψιθυρίζονται στους διαδρόμους της πολιτικής εξουσίας. Η ηγεσία του δεξιοκρατούμενου κλάδου των φαρμακοποιών  ανύπαρκτη. Η καταστροφή του μικρομεσαίου φαρμακείου, η επίθεση εναντίον της κοινωνίας και η αφαίμαξη των ασθενών, δεν φαίνεται να τη συγκινούν για να πάρει θέση και να αγωνιστεί για την ανατροπή τους. Τα δελτία τύπου του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου μας, είναι στην καλύτερη περίπτωση χλιαρά και χωρίς καμιά διάθεση να τιμήσει και να αναδείξει τον κοινωνικό ρόλο του κλάδου.

Ευτυχώς όμως δεν εκφράζουν μεγάλη μερίδα των φαρμακοποιών. Οι φαρμακοποιοί γνωρίζουμε ότι είμαστε κομμάτι της κοινωνίας και όχι εχθρός της. Θα αγωνιστούμε μαζί της ώστε να σταματήσει να μετακυλίεται το κάθε κόστος στον ασθενή, τη στιγμή που η επιβάρυνση των ταμείων και φαρμακοβιομηχανιών μειώνεται.

Απαιτούμε άμεση απόσυρση του νόμου. Χρειάζεται άμεση και συνολική αλλαγή κατεύθυνσης στο χώρο της Υγείας. Η υγεία δεν είναι και δεν μπορεί να είναι πηγή κερδοφορίας.

Σχολιάστε